Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Babka piaskowa w wersji pomarańczowo-kakaowej jest warta wypróbowania! Taka babka będzie z pewnością królową na świątecznym stole.
Kakaowo-pomarańczowa babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W rondelku stopić masło. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą zostawić na później. Jajka roztrzepać i wymieszać z ostudzonym, rozpuszczonym masłem oraz sokiem z pomarańczy. Dodać mąkę, cukier trzcinowy, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać, aż do połączenia składników. Formę do babki wysmarować masłem i obsypać amarantusem/płatkami owsianymi/otrębami/bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-60minut, aż do "suchego patyczka". Gotową babkę wyjąć. Odwrócić formę dnem do góry i przerzucić ciasto na talerz/blachę. Ostudzić. W tym czasie drugą pomarańczę obrać ze skórki, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać miód, skarmelizować plastry pomarańczy. Udekorować nimi babkę.
Komentarze