Kalafior w sosie potrawkowym

0 (0 ocen)

Lekkie i zdrowe warzywne danie.

Składniki:

  • 1 duży kalafior (1200 g po oczyszczeniu - różyczki)
    4 ząbki czosnku
    5 łyżek oleju
    200 g śmietany 12%
    1 szklanka mleka
    3 szklanki wody
    3 - 4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka octu 10%
    3 łyżeczki curry
    1 łyżka ziół prowansalskich
    szczypta chilli (wg uznania)
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    cukier do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)

Kalafior w sosie potrawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior w sosie potrawkowym 1. Oczyszczonego kalafiora pokroić na małe różyczki, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzycić rozdrobnione warzywa, posypać curry - chwilę smażyć, mieszając. Następnie wlać wodę, dodać ocet, zioła prowansalskie i chilli. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 15 - 20 min.
  • Kalafior w sosie potrawkowym 2. Śmietanę, mleko i mąkę dokładnie wymieszać - wlać do gotującego się kalafiora, ponownie doprowadzić do wrzenia, stalę mieszając. Chwilę gotować. Danie doprawić przyprawą uniwersalną / solą, cukrem i pieprzem.
    Podawać na ciepło (np. z pieczywem).

Komentarze

Podobne przepisy