Kalafior z orzeszkami ziemnymi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pasuje do smażonej piersi kurczaka albo do zapiekanki z ziemniaków.

  • 30 min

Składniki:

  • kalafior ( około 900 g )
    100 g łuskanych orzeszków ziemnych
    sól
    2 małe cebule
    4 łyżki oliwy z oliwek
    pieprz czarny
    pieprz kajeński
    2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
    4 ząbki czosnku

Kalafior z orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior umyłem, oczyściłem, podzieliłem na różyczki. Gotowałem 5 minut w posolonej, wrzącej wodzie razem z kilkoma wewnętrznymi liśćmi, osaczyłem na sicie.
    Orzeszki posiekałem, uprażyłem na suchej patelni bez tłuszczu.
    Cebule pokroiłem w talarki, czosnek w małą kostkę. Na patelni rozgrzałem olej. Na małym ogniu zeszkliłem cebulę razem z czosnkiem. Dodałem kalafior i orzeszki, mieszając smażyłem około 5 minut na dużym ogniu. Przyprawiłem solą, pieprzem czarnym i kajeńskim. Wymieszałem z pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy