Oryginalny w smaku, zapiekany kalafior w sosie serowo-cytrynowym na bazie słodkiej śmietanki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 duży kalafior
sól
Sos:
500 ml śmietanki 30%
200 g sera cheddar
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
Kalafior zapiekany w sosie serowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora podzielić na różyczki, gotować przez 5 min w osolonym wrzątku.
2.W garnku podgrzać śmietankę, dodać ser, gotować na minimalnym gazie do jego rozpuszczenia.
Dołożyć skórkę oraz sok z cytryny.
Sos doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
3.Kalafiora umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze