Kalafior zapiekany w sosie serowo-cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Oryginalny w smaku, zapiekany kalafior w sosie serowo-cytrynowym na bazie słodkiej śmietanki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży kalafior
    sól
    Sos:
    500 ml śmietanki 30%
    200 g sera cheddar
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
    świeżo mielony czarny pieprz

Kalafior zapiekany w sosie serowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielić na różyczki, gotować przez 5 min w osolonym wrzątku.
  • 2. W garnku podgrzać śmietankę, dodać ser, gotować na minimalnym gazie do jego rozpuszczenia.
    Dołożyć skórkę oraz sok z cytryny.
    Sos doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Kalafiora umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy