Kalafiorowa sałatka

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo pyszna sałatka---- dostałam ją od mojej kuzynki Gosi.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 duży kalafior, sól, cukier , 2 jaja , 4/5 szklanki świeżej gęstej śmietany ,2-3 łyżki oleju , pół łyżeczki musztardy , ocet.

Kalafiorowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kalafior gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie z małym dodatkiem cukru , wyjmujemy z wody , osączamy i dzielimy kalafior na różyczki - układamy je na półmisku.
    2.Pozostałą część kalafiora gotujemy jeszcze przez parę minut do miękkości , a następnie przecieramy przez sito.
    3. Czas na sos do sałatki. Jaja obieramy ze skorupek,białka pozostawiamy . Żółtka ucieramy wraz z musztardą , dodając stopniowo śmietanę
    4.Następnie wkładamy przetarty kalafior , wlewamy po trochu oleju, doprawiamy do smaku.
    5. Polewamy różyczki kalafiora przygotowanym sosem, sypiemy posiekanymi białkami. Odstawiamy do lodówki na 1 h.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy