Kalafiorowa trącona papryką

0 (0 ocen)

Troszkę inna kalafiorowa, podana z makaronem zamiast ziemniaków

Składniki:

  • mały pęczek włoszczyzny bez zieleniny – marchew, pietruszka, seler, por – łącznie 27 dag
    łyżka masła sklarowanego
    1,5 litra wody
    3 ziela angielskie
    liść laurowy
    czubata łyżka suszonej włoszczyzny
    sól
    czubata łyżka suszonej papryki w płatkach
    30 dag świeżego kalafiora
    pieprz
    słodka czerwona papryka w proszku
    12 dag makaronu „pierożek”

Kalafiorowa trącona papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kalafiorowa z papryką i makaronem 1. Włoszczyznę obrałam, opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na rozgrzanym w rondlu sklarowanym maśle.
  • Zupa kalafiorowa z papryką i makaronem 2. Zalałam wrzącą wodą, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, suszoną włoszczyznę i paprykę w płatkach, lekko posoliłam. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości.
  • Zupa kalafiorowa z papryką i makaronem 3. W międzyczasie kalafiora podzieliłam na różyczki, opłukałam. Makaron ugotowałam al’dente wg przepisu na opakowaniu.
  • Zupa kalafiorowa z papryką i makaronem 4. Do miękkiej włoszczyzny dodałam kalafiora, zupę doprawiłam do smaku pieprzem, czerwoną słodką papryką w proszku i jeszcze odrobiną soli. Gotowałam do miękkości kalafiora.
  • Zupa kalafiorowa z papryką i makaronem 5. Zupę podałam z ugotowanym oddzielnie makaronem.
    Można ją zabielić śmietaną, ale ja tylko posypałam posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy