Troszkę inna kalafiorowa, podana z makaronem zamiast ziemniaków
Składniki:
mały pęczek włoszczyzny bez zieleniny – marchew, pietruszka, seler, por – łącznie 27 dag
łyżka masła sklarowanego
1,5 litra wody
3 ziela angielskie
liść laurowy
czubata łyżka suszonej włoszczyzny
sól
czubata łyżka suszonej papryki w płatkach
30 dag świeżego kalafiora
pieprz
słodka czerwona papryka w proszku
12 dag makaronu „pierożek”
Kalafiorowa trącona papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę obrałam, opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na rozgrzanym w rondlu sklarowanym maśle.
2.Zalałam wrzącą wodą, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, suszoną włoszczyznę i paprykę w płatkach, lekko posoliłam. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości.
3.W międzyczasie kalafiora podzieliłam na różyczki, opłukałam. Makaron ugotowałam al’dente wg przepisu na opakowaniu.
4.Do miękkiej włoszczyzny dodałam kalafiora, zupę doprawiłam do smaku pieprzem, czerwoną słodką papryką w proszku i jeszcze odrobiną soli. Gotowałam do miękkości kalafiora.
5.Zupę podałam z ugotowanym oddzielnie makaronem.
Można ją zabielić śmietaną, ale ja tylko posypałam posiekaną natką pietruszki.
Komentarze