Kalafiorowe kotleciki z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie.Ziemniaki obieramy gotujemy do miękkości.Warzywa przeciskamy przez praskę dodajemy jajka oraz bułkę tartą (tyle aby masa była zwarta i można było uformować kotleciki) .Doprawiamy do smaku. Plasterki szynki zwijamy w ruloniki Masę kalafiorową dzielimy na równe porcje każdą spłaszczamy.Na środek kładziemy ruloniki ,formujemy kotleciki.Panierujemy w mące,jajku oraz w bułce tartej.Smażymy na głębokim oleju na rumiano.Wyjmujemy,odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Kotleciki porcjujemy na talerze.Polecam podawać z marchewką z groszkiem i ziemniakami .Posypujemy pokrojoną zieloną cebulką.SMACZNEGO.
Komentarze