Kalafiorowe kotleciki z szynką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny obiad najlepiej smakuje z marchewką z groszkiem i ziemniakami.Polecam.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży kalafior
    500g. ziemniaków
    cienkie plastry szynki konserwowej
    pęczek zielonej cebulki
    2 jaja
    1/2 bułki tartej
    sól,pieprz ziołowy do smaku
    Dodatkowo:
    mąka pszenna,jajka,bułka tarta do panierki
    oraz olej do smażenia

Kalafiorowe kotleciki z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie.Ziemniaki obieramy gotujemy do miękkości.Warzywa przeciskamy przez praskę dodajemy jajka oraz bułkę tartą (tyle aby masa była zwarta i można było uformować kotleciki) .Doprawiamy do smaku. Plasterki szynki zwijamy w ruloniki Masę kalafiorową dzielimy na równe porcje każdą spłaszczamy.Na środek kładziemy ruloniki ,formujemy kotleciki.Panierujemy w mące,jajku oraz w bułce tartej.Smażymy na głębokim oleju na rumiano.Wyjmujemy,odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Kotleciki porcjujemy na talerze.Polecam podawać z marchewką z groszkiem i ziemniakami .Posypujemy pokrojoną zieloną cebulką.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy