Kalafiorowe placki z dipem z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowego kalafiora umieścić w malakserze i rozdrobnić do konsystencji kaszy. Całość przełożyć na patelnię. Gotować kalafiora do miękkości pod przykryciem, często mieszając. Kiedy kalafior będzie już miękki, należy go wystudzić. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub nieprzywierającą matą. Do kalafiora dodać jajko i całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z masy formować placuszki o grubości ok. 5 mm. Układać na blasze. Piec ok. 15 minut.
Czosnek obrać. Wszystkie składniki dipu umieścić w malakserze. Zmiksować na bardzo gładki dip. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Każdy placek posmarować łyżeczką dipu, położyć na nim niewielką ilość sałaty, złożyć na pół. Udekorować wierzch placka dipem.
Komentarze