KALAFIOROWE PLACKI Z DIPEM Z AWOKADO

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smacznie i zdrowo.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na placki (ok. 5-6 sztuk):
    •300g kalafiora
    •1 małe jajko
    •sól, pieprz

    Składniki na dip z awokado:
    •1/2 bardzo dojrzałego awokado
    •1 żółtko
    •1 ząbek czosnku
    •1 łyżka oliwy z oliwek
    •3 łyżki zimnej wody
    •sok z cytryny
    •1/2 łyżeczki suszonej szałwii
    •sól, pieprz

    Dodatkowo:
    mix sałat

Kalafiorowe placki z dipem z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowego kalafiora umieścić w malakserze i rozdrobnić do konsystencji kaszy. Całość przełożyć na patelnię. Gotować kalafiora do miękkości pod przykryciem, często mieszając. Kiedy kalafior będzie już miękki, należy go wystudzić. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub nieprzywierającą matą. Do kalafiora dodać jajko i całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z masy formować placuszki o grubości ok. 5 mm. Układać na blasze. Piec ok. 15 minut.

    Czosnek obrać. Wszystkie składniki dipu umieścić w malakserze. Zmiksować na bardzo gładki dip. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


    Każdy placek posmarować łyżeczką dipu, położyć na nim niewielką ilość sałaty, złożyć na pół. Udekorować wierzch placka dipem.

Porady

Dipu z awokado wychodzi większa ilość.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy