składniki robocze:
pół papryczki chili
sól morska
pieprz ziołowy
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki wody
troszkę miodu
cebula dymka lub natka pietruszki, może być jedno i drugie
opcjonalnie łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki prażonego siemienia lnianego
Kalafiorowy stek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora kroimy na plastry. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C ok. 25 minut.
2.Sos sojowy, mieszamy z wodą, miodem, imbirem i zieleniną. Sosem polewamy upieczonego kalafiora.
3.Mięso rumienimy na maśle. Jak mięso jest już gotowe. Dodajemy pokrojonego selera naciowego, chili i czerwoną paprykę. Chwilę razem dusimy, warzywa powinny zostać chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
4.Na talerz wykładamy upieczonego kalafiora, polewamy go przygotowanym sosem, wykładamy mięsną "jarzynkę". Ozdabiamy natką selera i rzodkiewką wyciętą w różyczkę.
Komentarze