Kalarepa i ogórki małosolne

0 (0 ocen)

  • 25 min

Sposób na dłuższe przechowanie nadmiaru warzyw.

  • 25 min

Składniki:

  • młoda kalarepa
    ogórki (sałatkowe i gruntowe)

    Zalewa:
    1 i 1/2 L wody
    1 i 1/2 łyżki soli
    1 łyżka kminku całego
    1 łyżeczka papryki ostrej mielonej

    Dodatkowo:
    5 ząbków czosnku
    liście chrzanu
    liście wiśni
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe

Kalarepa i ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kal 1. Kalarepę obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na dnie naczynia (może być wiaderko - ja użyłam z kapusty kiszonej 3 kg).
  • kal 2. Na kalarepę nałożyć ogórki.
  • kal 3. Do pojemnika z warzywami dołożyć obrane ząbki czosnku, liście chrzanu i wiśni, liście laurowe, ziele angielskie. Składniki zalewy zagotować - zalewać na gorąco. Pojemnik szczelnie zamknąć.
  • kal 4. Po 2 - 3 dniach warzywa są gotowe do spożycia.

Porady

Z tak przygotowanej kalarepy można zrobić potrawkę warzywną wg przepisu "Potrawka z kalarepy małosolnej".

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy