Kanapka z wędzoną rybą i awokado posypana makiem

0 (0 ocen)

Wyśmienita propozycja na kanapkę z wędzoną rybą. Smak wędzonej ryby został połączony z orzechową nutą awokado, soczystymi pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą. Połówki pełnoziarnistej bułki zostały posmarowane majonezem i musztardą francuską, aby nie były suche. Całość został skropiona sokiem

Składniki:

  • 2 bułki z ziarnami i dodatkiem buraków, można użyć dowolnych bułek
    2 łyżeczki majonezu
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    1/4 awokado
    2 plasterki czerwonej cebuli
    2 pomidorki koktajlowe
    2 liście sałaty, można użyć ulubionej ja użyłam lodowej i radicchio
    150 g wędzonej ryby, użyłam srebrzyka, ale może być również wędzony łosoś, tuńczyk, pstrąg lub halibut
    sok z cytryny do skropienia
    mak do posypania, może być mielony

Kanapka z wędzoną rybą i awokado posypana makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0e0bt1f 1. Bułki kroimy na pół. Jedną połówkę smarujemy majonezem, drugą musztardą.
    Następnie na bułce układamy sałatę (użyłam lodowej i radicchio), pokrojone pomidorki koktajlowe, cebulę rozłożoną na talarki, cienko pokrojone awokado, kawałki ryby. Całość skrapiamy cytryną i posypujemy makiem. Kanapki składamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy