Kanaryjskie placuszki bananowe

0 (0 ocen)

Bananowe placuszki z wysp kanaryjskich.

Składniki:

  • ½ kg bananów
    1 cytryna
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    100ml mleka
    ½ szkl. mąki
    ½ łyżeczki cynamonu
    ½ łyżeczki anyżku
    Sól
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    syrop klonowy do polania

Kanaryjskie placuszki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka ze szczyptą soli ,dodając cukier.
    Dodać żółtka i przyprawy, zmiksować.
    Banany rozdrobnić razem z sokiem wyciśniętym z cytryny.
    Masę bananową dodać masy jajecznej, wymieszać.
    Powoli dolewać mleko i dodawać po 1 łyżce mąkę do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany.
    Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć placuszki z obu stron.
    Posypać cukrem pudrem ,ja lubię polane syropem klonowym.
    Placuszki są delikatne i puszyste. Polecam.

Komentarze

Podobne przepisy