Kania jak schabowy

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Doskonałe, sycące danie. W smaku nie ustępuje mięsnemu kotletowi.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - kania: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - bułka tarta do obtoczenia: 6 łyżek
    - olej rzepakowy: 6 łyżek
    - sól do samku: 1 szczypta

Kania jak schabowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapelusz lekko przecieramy ręcznikiem papierowym. Moczymy przez 1 min w mleku. Obtaczamy w tartej bułce z jednej i z drugiej strony. Zamaczamy w roztrzepanych jajkach, powtórnie obtaczamy z obu stron w tartej bułce. Tak przygotowany kotlet kaniowy smażymy na uprzednio rozgrzanym oleju po obu stronach. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Podajemy solo lub z sosem musztardowym bądź chrzanowym i opiekanymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy