Kanie w cieście

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Tak przygotowane kanie smakują naprawdę rewelacyjnie i doskonale sprawdzą się jako przekąska lub jeden z posiłków głównych.

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 3 duże kanie
    Ciasto:
    1 jajko
    100 ml mleka
    około 8 łyżek mąki pszennej (płaskich)
    1/2 łyżeczki soli (lub według smaku)
    2-3 szczyty pieprzu
    1 szczypta sody oczyszczonej
    Ponadto:
    olej do smażenia

Kanie w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Wszystkie składniki należy porządnie wymieszać i doprawić według własnego smaku.
    (Ciasto powinno posiadać konsystencję gęstej śmietany.)
    Kapelusze grzybów należy dokładnie umyć oraz osuszyć.
    (Można też wymoczyć w mleku. Bardzo duże przecinam na 2 części.)
    Następnie każdą kanię obtoczyć w mące i zanurzyć w cieście tak, aby były nim pokryte bardzo dokładnie.
    Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu - do momentu aż grzyby będą miękkie a ciasto przyrumienione.
    Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy