Kapitańska z krewetkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatki to moja specjalność. Zmieniając w starych przepisach jeden lub dwa składniki, uzyskuję zupełnie nowy, oryginalny smak.

Składniki:

  • ● 40 dag wędzonego łososia
    ● 40 dag obgotowanych krewetek
    ● łyżka masła
    ● 40 dag sera pleśniowego
    ● 40 dag ananasa w plastrach
    ● czerwona papryka
    ● 2 pomidory
    ● puszka kiełków soi
    ● puszka kukurydzy
    Sos:
    ● mały słoik majonezu
    ● 25 dag kwaśnej śmietany 12-proc.
    ● pęczek koperku
    ● 8 ząbków czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    ● cukier

Kapitańska z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapitańska z krewetkami 1. Ser i ananasa kroimy w słupki.
    Pomidory myjemy i zdejmujemy skórkę. Z miąższem papryki
    i łososiem kroimy w paski.
    Krewetki podsmażamy na rozgrzanym
    maśle, studzimy. Kiełki
    i kukurydzę osączamy.
  • 2. Przygotowujemy sos: koperek
    myjemy, osuszamy, drobno
    siekamy i wsypujemy do
    śmietany wymieszanej z majonezem.
    Dodajemy obrany
    i przeciśnięty przez praskę
    czosnek. Mieszamy. Doprawiamy
    do smaku solą, pieprzem
    i szczyptą cukru. Odstawiamy
    na godzinę do lodówki.
  • 3. Składniki sałatki mieszamy.
    Polewamy sosem i ponownie
    mieszamy. Wkładamy do lodówki
    na ok. 2 godziny.

Porady

● Świeży czosnek doskonale zastąpimy małym opakowaniem czosnku granulowanego. ● Sałatka będzie bardziej kolorowa, jeśli dodamy pół pokrojonej w paski zielonej papryki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy