Kaprys z bakłażana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem Włochem i kuchnia śródziemnomorska jest moją ulubioną.

Składniki:

  • ● średni bakłażan
    ● kilka filetów anchois
    ● oliwa z oliwek
    ● 2-3 średnie pomidory
    ● garść oliwek
    ● łyżka kaparów
    ● sól, pieprz
    ● kilka listków bazylii
    ● ząbek czosnku
    ● papryka chili

Kaprys z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy, osuszamy
    i kroimy wzdłuż w 1-cm
    plastry. Nacieramy obranym
    i przekrojonym na pół czosnkiem.
    Pomidory myjemy i kroimy
    w 3-mm plastry.
  • 2. Na plastrach bakłażana
    układamy pomidory, skrapiamy
    oliwą. Następnie kładziemy
    kawałki anchois, po kilka
    oliwek i kaparów. Posypujemy
    posiekaną papryką, solą i pieprzem.
    Pieczemy ok. 12 minut
    w temp. 210 °C. Skrapiamy
    oliwą i dekorujemy bazylią.
    Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kaprys

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kaprys

oluś Pyszne ciasto z bogatymi plackami i cytrynowym kremem. 1 min