kapuściane gałuszki

0 (0 ocen)

pyszne gałuszki z kapustą i boczkiem

Składniki:

  • ciasto:
    3 szkl.mąki
    7 dkg.drożdży sypkich
    szkl.cieplego mleka
    jajko
    łyżka cukru
    szczypta soli
    1/4 szkl. masła
    szczypta chili do smaku
    farsz:
    35 dkg.kapusty kiszonej
    cebula
    10 dkg.boczku
    łyżka oleju
    pieprz ,przyprawa uniwersalna,majeranek,
    rozklócone jajko i kminek do posypania

Kapuściane gałuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy składniki na ciasto i zagniatamy,aż będzie gładkie.Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut aż podrośnie! Kapustę gotujemy w doprawionej pieprzem i przyprawa uniwersalna wodzie do miękkości,odcedzamy na druszlaku kroimy na drobne. Na patelni podsmażamy boczek z cebulką ,dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy, tak przygotowanym farszem napełniamy kawałki "urwanego"ciasta,zawijamy jak pączki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.odkładamy na 15 min do delikatnego wyrośnięcia.Gałuszki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem! pieczemy w 200*C 20-25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy