Kapusciany garnek

0 (0 ocen)

Miałam ochotę na coś dobrego i pikantnego, coś co nie będzie pracochłonne a zarazem nasyci i rozgrzeje każdego głodomora :)

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
    40 dag boczku wędzonego
    laska kiełbasy śląskiej
    cebula
    2 ząbki czosnku
    papryka czerwona
    1/2 papryczki chili
    2 duże ziemniaki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    po 1/4 łyżeczki tymianku i majeranku
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    sól, pieprz

Kapusciany garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i kiełbasę grubo pokroić i podsmażyć w dużym garnku. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dorzucić posiekany drobno czosnek i podsmażać jeszcze chwilkę. Do garnka wrzucić drobno poszatkowaną kapustę, pokrojoną paprykę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlać ok 1l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, paprykę słodką, sól, pieprz. Całość wymieszać i dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając. Na ok 15 minut przed końcem gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, tymianek i majeranek. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy