Kapuściany Garnek

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne danie z kapustą , mięsem i innymi warzywami.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
    200g kiełbasy (u mnie była to toruńska pieczona)
    300g filetu z kurczaka
    1łyżeczka: przyprawy złocistej i staropolskiej do kurczaka, tymianku, majeranku
    sól
    olej
    2 pomidory
    1 papryka czerwona
    500g ziemniaków
    1,200kg kapusty białej
    500ml wody
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka tymianku i majeranku
    3łyzeczki mąki

Kapuściany garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0cj59dq 1. Filet oczyścić, opłukać i pociąć na kawałki. Obsypać przyprawami, posolić , wymieszać i odstawić na ok. 1h. Kiełbasę pokroić także na małe kawałki. Cebulę pokrojoną w półplasterki poddusić na oleju. Wsypać kiełbasę i kurczaka. Wymieszać i dusić pod przykryciem. Po ok. 10-15 min wrzucić pomidory pokrojone w łódeczki, przykryć. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do garnka. Kapustę zeszatkować, dodać do całości wraz z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Obsypać pietruszką. Dokładnie mieszać co jakiś czas. Gdy kapusta zacznie 'opadać' zalać wszystko wodą i zagotować. Dodać zioła. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Na końcu całość zagęścić mąką zmieszaną z odrobiną wody. Pogotować jeszcze chwilę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy