1.Zetrzeć marchew na tarce i podsmażyć na smalcu, dodać pokrojoną kiszoną kapustę i smażyć przez ok. 25 minut. Obrane i osuszone grzyby drobno posiekać i dodać na rozgrzana patelnie z wcześniej zrumienioną cebulką, smażyć do całkowitego odparowania wody. Drożdże rozkruszyć z cukrem, solą, odrobiną mąki i maślanką. Odstawić naczynie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką dodać jajka, śmietanę, drożdże i zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm w kształcie prostokąta, nałożyć farsz i zwinąć jak roladę, pokroić na mniejsze kawałki. Górę pasztecików posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać solą morską. Piec w piekarniku nagrzanym do 170̊̊ C przez ok. 20 minut.
Komentarze