KAPUŚNIACZKI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Małe co nieco które możemy zabrać ze sobą na drugie sniadanie, piknik czy wycieczkę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 60 dag mąki
    1 szklanka letniego mleka
    12 dag roztopionego masła
    1 łyzka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 jajka
    3 dag świeżych drożdży

    Farsz:
    1/2 główki kapusty
    1 cebula
    olej
    sól, pieprz

    1 białko + 1 łyżka mleka
    mak

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22rrsra 1. Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do miseczki dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i zalać mlekiem. Odsawić do podrośnięcia.
  • image-0t1479i 2. Do zaczynu dodawać resztę składników, na końcu dodać roztopione i przestudzone masło, wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawic na ok 1-1,5 godziny do wyrśnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  • 3. Farsz: kapustę ugotować, przestudzić, odcisnąć, zmielić w maszynce Cebulę pokroić podsmażyć na oleju, dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i lekko razem podsmażyć. Przestudzić.
  • image-086powv 4. Ciasto wyłożyć na stolnicę.
  • image-1q0kh7g 5. Podzielić na części, każdą część rozwałkowywać na grubość ok. 1/2 cm, wykrawać krążki. Na każdy krązek nakładać farsz, zlepiać brzegi i fomować małe bułeczki. Ułozyć na blaszce wyłożonej papiere. Smarować roztrzepanym białkiem z mlekiem, posypać makiem.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 25 -30 minut, do momentu aż kapuśniaczki się zarumienienią.

Porady

Farsz można przygotować dzień wcześniej.

Komentarze

Podobne przepisy