1.Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do miseczki dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i zalać mlekiem. Odsawić do podrośnięcia.
2.Do zaczynu dodawać resztę składników, na końcu dodać roztopione i przestudzone masło, wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawic na ok 1-1,5 godziny do wyrśnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.
3.Farsz: kapustę ugotować, przestudzić, odcisnąć, zmielić w maszynce Cebulę pokroić podsmażyć na oleju, dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i lekko razem podsmażyć. Przestudzić.
4.Ciasto wyłożyć na stolnicę.
5.Podzielić na części, każdą część rozwałkowywać na grubość ok. 1/2 cm, wykrawać krążki. Na każdy krązek nakładać farsz, zlepiać brzegi i fomować małe bułeczki. Ułozyć na blaszce wyłożonej papiere. Smarować roztrzepanym białkiem z mlekiem, posypać makiem.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 25 -30 minut, do momentu aż kapuśniaczki się zarumienienią.
Komentarze