Kapuśniaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

drożdżowe pierożki z kapustą - paszteciki

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    500 g mąki
    1 szkl mleka
    30 g drożdży
    50 g oleju
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    nadzienie
    1 kg kapusty kiszonej
    1 duża cebula
    1 marchewka
    garść grzybów suszonych
    szczypta kminku
    sól
    pieprz ziołowy staropolski
    3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
    wywar z grzybków
    woda do podlania
    1 jajko

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar, grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.

    Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.
    Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać.
    Kapuśniaczki robimy jak pierożki , kładziemy zlepieniem w dół,
    Kapuśniaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem
    i nakłuć wykałaczką. Pieczemy ok 20 min w temp 175 st .. aż do ładnego przyrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy