1.Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu. Zbieramy szumowiny,które powstają podczas gotowania. Kiedy przestaną się zbierać dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie.
2.Kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy około godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki,marchewkę,pietruszkę i seler. Kiedy będą miękkie odcedzamy.
3.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, obsypujemy mąką i robimy zasmażkę. Do zupy wrzucamy ugotowane warzywa, chwilę gotujemy. Dodajemy boczek i jeszcze chwilę gotujemy.
Porady
Jeżeli zupa będzie mało kwaśna możemy dodać do niej odrobinę przecieru pomidorowego.
Komentarze