kapuśniak

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Zrobiłam kapuśniak z przepisu mojej mamy i jest przepyszny!! Idealna zupa na mrozy, gdyż bardzo rozgrzewa.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 50dag żeberek
    15dag boczku
    70dag kapusty kiszonej
    3 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    mały kawałek selera
    mąka
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liście laurowe

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu. Zbieramy szumowiny,które powstają podczas gotowania. Kiedy przestaną się zbierać dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie.
  • 2. Kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy około godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki,marchewkę,pietruszkę i seler. Kiedy będą miękkie odcedzamy.
  • 3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, obsypujemy mąką i robimy zasmażkę. Do zupy wrzucamy ugotowane warzywa, chwilę gotujemy. Dodajemy boczek i jeszcze chwilę gotujemy.

Porady

Jeżeli zupa będzie mało kwaśna możemy dodać do niej odrobinę przecieru pomidorowego.

Komentarze

Podobne przepisy