Kapuśniak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Kapuśniak w nieco bardziej lekkiej wersji jest równie smaczny jak zwykły. Plusem jest to, że zawsze można go zjeść nieco więcej.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    0,5 l. przecieru pomidorowego
    2 cebule
    włoszczyzna
    7 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    sól, pieprz
    słodka papryka
    cukier
    pęczek koperku

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę oczyszczamy i obieramy. Zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy ziele i liście. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Gotujemy do miękkości. Warzywa wyciągamy. Marchew zachowujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na oliwie. Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy do wywaru razem z cebulą. Gotujemy do miękkości kapusty. Dokładamy przecier i marchew pokrojoną w plasterki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podajemy z posiekanym koperkiem

Komentarze

Podobne przepisy