Kapuśniak

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ja robię obiad dla dużej rodziny, więc proporcje są duże

  • 2 godz.

Składniki:

  • duży kawałek wędzonego boczku
    3-4 marchewki
    3 pietruszki
    pół selera
    ok.1kg kiszonej kapusty
    pieprz sól
    liść laurowy
    majeranek
    kmine
    ziele angielskie
    ziemniaki

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wody i włożyć boczek, zagotować, gotować na małym ogniu jakąś godzine.
  • 2. Później dodać pokrojoną na kawałki włoszczyznę (jak mamy można dodać jeszcze pora) oraz przyprawić narazie tylko zielem, pieprzem i kilkoma listkami laurowymi. Pogotować do miękkości warzyw.
  • 3. Boczek wyciągnąć z garnka. Dodać kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna to przepłukać wodą).
  • smażony boczek 4. Pokroić boczek w kostkę, podsmażyć i wrzucić do zupy.
  • gotowe 5. Na koniec dodać jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane wcześniej. No i doprawić jeszcze solą, pieprzem, jakimiś ziołami można i oczywiście majeranek i kminek jeszcze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy