Kapuśniak a la Aurora

0 (0 ocen)

zupa z kapusty białej, pieczarkami, migdałami, czerwonym winem...

Składniki:

  • · wywar mięsny 1,5 L
    · kapusta biała 50 dag
    · pieczarki 10 szt
    · tłuszcz
    · migdały 5 dag
    · mąka pszenna 1-2 łyżki
    · papryka konserwowa 1-2 strąki
    · wino czerwone wytrawne 1/2 szkl
    · sól
    · pieprz czarny mielony
    · papryka słodka mielona

Kapuśniak a la aurora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usunąć głąb i grube nerwy, zalać wywarem, ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką nie rumieniąc, połączyć z kapustą, pieczarkami, migdałami, zmielona papryką, winem i przyprawami, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy