Kapuśniak "Czerwony Diabeł" z tłuczonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zimno na dworze...Diabełek cię ROZGRZEJE. Polecam.TORPEDA

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 2 papryki czerwone
    20dag. boczku wędzonego
    1 pęto kiełbasy zwyczajnej
    500g. kapusty kiszonej
    2 cebule
    4l. wywaru z wędzonki
    1/2 pęczka koperku
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    2 marchewki
    2 pietruszki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    500g. ziemniaków
    1 łyżka masła
    sól,pieprz cayenne,majeranek
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka kminku
    liść laurowy,ziele angielskie
    4 łyżki oleju rzepakowego

Kapuśniak "czerwony diabeł" z tłuczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy olej,wrzucamy pokrojony w kostkę boczek ,podsmażamy.Cebulę kroimy w piórka,paprykę oczyszczamy z nasion kroimy w paski,dodajemy do boczku.Marchewki,pietruszkę obieramy kroimy w kostkę dorzucamy do garnka.Kiełbasę kroimy w plasterki przerzucamy do reszty,dodajemy koncentrat pomidorowy,przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem.Do zupy wrzucamy ziele angielskie,liście laurowe,wsypujemy paprykę w proszku,doprawiamy do smaku solą,pieprze,majerankiem.Gotujemy na małym ogniu.W osobnym garnku gotujemy kapustę z dodatkiem kminku do miękkości,przecedzamy z nadmiaru wody,dodajemy do zupy,mieszamy,sprawdzamy smak,gotujemy dalej na małym ogniu.Ziemniaki obieramy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,odcedzamy.Utłuc ziemniaki razem z masłem,dodajemy posiekany koperek.Ziemniaki dzielimy na talerze,zalewamy kapuśniakiem,dekorujemy posiekaną zieloną pietruszką.SMACZNEGO.

    ...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy