Kapuśniak Janiny

0 (0 ocen)

zaupa z kapusty włoskiej z dodatkiem groszku, wołowiny.....

Składniki:

  • · wywaru z kości i warzyw 1,7 L
    · kapusty włoskiej 50 dag
    · wołowiny bez kości 20 dag
    · mąki 5-7 łyżek
    · jajka 1/2 szt
    · woda
    · groszku konserwowego 5-10 łyżki
    · keczupu 4 łyżki
    · sól
    · pieprz
    · majeranek
    · przyprawa do zup
    · ryż 6-7 łyżek

Kapuśniak janiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Mięso umyć, pokrajać w drobną kostkę, zalać pozostałym wywarem, gotować. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z jajkiem i wodą, zagnieść twarde ciasto, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do mięsa pod koniec gotowania z opłukanym ryżem i ugotować do miękkości. Potem połączyć z kapustą, groszkiem i keczupem, gotować kilka minut, doprawić do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy