Kapuśniak na cydrze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo kwaśny i aromatyczny od wędzonej kiełbasy i żeberek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 2 łyżki oliwy
    100 g wędzonej kiełbasy
    300 g wędzonych żeberek
    cebula
    kawałek selera
    4 ząbki czosnku
    500 ml cydru lubelskiego
    1.5 l bulionu drobiowego
    4 średniej wielkości ziemniaki
    500 g kapusty kiszonej z marchewką
    2 łyżeczki tymianku
    sól ,pieprz

Kapuśniak na cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzałem oliwę ,podsmażyłem pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodałem posiekaną cebulę oraz starty na dużych oczkach seler ,smażyłem aż zbrązowiały. Dodałem posiekany czosnek ,chwilę podsmażyłem. Wlałem cydr i gotowałem bez przykrycia ,aż zredukował się o połowę. Dodałem posiekaną kapustę ,żeberka ,dusiłem chwilę ,po czym zalałem gorącym bulionem i wrzuciłem pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiłem do smaku solą ,pieprzem i tymiankiem. Gotowałem ok. godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy