Bardzo kwaśny i aromatyczny od wędzonej kiełbasy i żeberek.
1 godz. 40 min
Składniki:
2 łyżki oliwy
100 g wędzonej kiełbasy
300 g wędzonych żeberek
cebula
kawałek selera
4 ząbki czosnku
500 ml cydru lubelskiego
1.5 l bulionu drobiowego
4 średniej wielkości ziemniaki
500 g kapusty kiszonej z marchewką
2 łyżeczki tymianku
sól ,pieprz
Kapuśniak na cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzałem oliwę ,podsmażyłem pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodałem posiekaną cebulę oraz starty na dużych oczkach seler ,smażyłem aż zbrązowiały. Dodałem posiekany czosnek ,chwilę podsmażyłem. Wlałem cydr i gotowałem bez przykrycia ,aż zredukował się o połowę. Dodałem posiekaną kapustę ,żeberka ,dusiłem chwilę ,po czym zalałem gorącym bulionem i wrzuciłem pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiłem do smaku solą ,pieprzem i tymiankiem. Gotowałem ok. godziny.
Komentarze