Kapuśniak na golonkach

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Łatwy

W zasadzie to golonki miały być tak zwyczajnie zjedzone, jednak przyszedł czas, kiedy naszła ochota na kapuśniak. Wyszedł niesamowicie aromatyczny.

  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża marchewka
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    3 średniej wielkości ziemniaki
    2 golonki wieprzowe pakowane próżniowo natarte przyprawami
    500 g kiszonej kapusty
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    mielony kminek
    sól, pieprz

Kapuśniak na golonkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniak na golonkach 1. Jarzyny ścieramy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, golonki, zalewamy zimną wodą (1,5-2 l), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, zagotowujemy, dodajemy odciśniętą z soku i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy 10-15 min, po czym dodajemy sok z kapusty (ilość zależna od preferencji smakowych). Gotujemy do miękkości warzyw. Mięso wyciągamy, dzielimy na mniejsze kawałki.
    Zupę doprawiamy do smaku mielonym kminkiem, solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy