Kapuśniak na wędzonce

0 (0 ocen)

Coś bardziej tradycyjnego.Dla taty, który uwielbia kapuśniak w prezencie od córci.

Składniki:

  • - 2 duże żeberka wieprzowe
    - 4 ziemniaki
    - ok. 3 l. wody
    - 2 marchewki
    - 2 średnie garści kiszonej kapusty
    - ok. 200 g. boczku wędzonego
    - 3 liście laurowe
    - 4-5 ziela angielskiego
    - 1 łyżka soli
    - pieprz do smaku
    - 1 łyżka majeranku
    - 2 łyżki śmietany 12 % do zup
    - 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
    - 1 kostka rosołowa

Kapuśniak na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy kości i warzywa. Gotujemy na małym ogniu, przez ok 20 min. Po tym czasie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Gotujemy aż ziemniaki lekko zmiękną. Kapustę siekamy, ale niezbyt drobno. Dodajemy do wywaru wraz z kostką rosołowa i solą. Gotujemy wszystko do miękkości. Żeberka wyciągamy i skubiemy z mięsa. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy ziele, pieprz, liść, kmin i majeranek. Mieszamy i wyłączamy. Na koniec dodać śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy