Kapuśniak na wieprzowinie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Posiłek na jesienne i zimowe chłody.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
    250 g szynki wieprzowej
    300 g pachwiny wieprzowej
    1/4 szklanki kaszy jęczmiennej
    1/2 cebuli
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz
    2 l wody

Kapuśniak na wieprzowinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy pokrojone w dość duże kawałki szynkę i pachwinę. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na mniejsze kawałki. Gdy mięso się zagotuje, dodajemy kapustę i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie wsypujemy kaszę jęczmienną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.

Porady

Kapuśniak podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy