Kapuśniak na żeberkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kapuśniak wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 500 g kapusty kiszonej
    • 500 g żeberek
    • 200g kiełbasy wędzonej
    • 1 cebula
    • kawałek pora
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • sól, pieprz do smaku
    • 4 liście laurowe
    • 8 sztuk ziela angielskiego
    • 4 łyżki oleju
    • 8 ziemniaków

Kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć na oleju.
    • Dodać startą na grubej tarce marchewkę i pietruszkę.
    • Zalać wrzątkiem - ok. 2 litry, dodać przyprawy i żeberka pokrojone na kawałki z jedną kością, gotować 20 minut.
    • Wrzucić wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
    • Na 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę.
    • Ziemniaki ugotować w mundurkach.
    • Podawać kapuśniak z kawałkami żeberek i obranymi ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy