Kapuśniak po indyjsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Troszkę odmiany, orientu i lekkiej ostrości.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szalotki
    1 łyżka masła ghee
    1/2 główki kapusty białej (mała)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kuminu (nasiona)
    1 papryczka chili
    2 cm świeżego imbiru
    1/2 puszki pomidorów krojonych
    3 ziemniaki
    1,2 l bulionu warzywnego
    natka pietruszki (2 łyżki)
    szczypta curry
    pieprz

Kapuśniak po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną szalotkę szklimy na maśle, dodajemy posiekany czosnek lekko dusimy.

    Do cebuli dodajemy kumin, posiekaną papryczkę i imbir. Całość dusimy pod przykryciem 5 min.

    Następnie wrzucamy pomidory wraz z zalewą. Dusimy kolejne 5 min.

    Ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki. Wrzucamy do pomidorów, zalewamy bulionem.

    Kapustę szatkujemy, natkę siekamy, wrzucamy do zupy i gotujemy do jej miękkości.
    Całość doprawiamy curry i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy