Kapuśniak z dynią

0 (0 ocen)

Pierwszy raz jadłam tą zupę w pewnej karczmie na wyjeździe, zamówiłam ją tylko dlatego że byłam ciekawa jej smaku. Bardzo mi zasmakowała, więc postanowiłam zrobić podobną do tej co jadłam.

Składniki:

  • 0,5 kilograma kapusty kiszonej
    0,5 kilogram dyni piżmowej
    3 litry wywaru mięsnego
    250 ml. Przecieru pomidorowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Słodka i ostra papryka
    Kminek
    Majeranek
    Pieprz
    Olej do smażenia

Kapuśniak z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z dyni usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy olejem, układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy na oleju, dodajemy drobno posiekaną kapustę, kminek i majeranek, smażymy przez kilka minut. W garnku zagotowujemy wywar mięsny, dodajemy kapustę, wlewamy przecier pomidorowy, gotujemy przez kilka minut. Ostudzona dynię rozdrabniamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut. Zupę doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy