Aromatyczny kapuśniak z lekką nutą ostrości od chorizo.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
2 ziemniaki
15 dag kapusty włoskiej
6 dag chorizo
łyżka oleju
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
sól
sproszkowana słodka papryka
suszony tymianek
Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać, opłukać. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki i kapustę w kostkę. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki.
W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić marchew, pietruszkę, selera i kiełbasę. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Dodać ziemniaki i kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, zalać gorącą wodą. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku sproszkowaną papryką i suszonym tymiankiem.
Komentarze