Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Aromatyczny kapuśniak z lekką nutą ostrości od chorizo.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała marchewka
    1 mała pietruszka
    mały kawałek selera
    2 ziemniaki
    15 dag kapusty włoskiej
    6 dag chorizo
    łyżka oleju
    liść laurowy
    3 kulki ziela angielskiego
    sól
    sproszkowana słodka papryka
    suszony tymianek

Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, opłukać. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki i kapustę w kostkę. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki.
    W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić marchew, pietruszkę, selera i kiełbasę. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Dodać ziemniaki i kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, zalać gorącą wodą. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku sproszkowaną papryką i suszonym tymiankiem.

Porady

Opcjonalnie zupę można zagęścić mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy