Kapuśniak z orientalną nutą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Połączenie tradycyjnego kapuśniaka z białej kapusty z przyprawą curry.

  • 20 min

Składniki:

  • ćwierć główki białej kapusty
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 por
    kawałek selera
    3 ziemniaki
    kostka rosołowa
    ziele angielskie, liśc laurowy
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, przyprawa curry
    natka pietruszki

Kapuśniak z orientalną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew kroimy w talarki, pietruszkę, pora i selera w drobną kostkę. Włoszczyznę zalewamy 1,5 litrem wrzątku, dodajemy kostkę rosołową, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy na średnim ogniu.
  • 2. Kapustę drobno szatkujemy, ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do gotujących się warzyw. Gotujemy ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • 3. Wyławiamy z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy sól, pieprz i przyprawę curry, sprawdzając smak zupy. Podajemy posypane natką pietruszki.

Porady

Zupę można także ugotować na mięsie, np. na żeberkach.

Komentarze

Podobne przepisy