Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej, ziemniaków. Ugotowany na wędzonce- jest aromatyczny, rozgrzewający i sycący o kwaskowym smaku. Świetnie nadaje się na chłodniejsze dni.
1 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
½ kg żeberek wędzonych
1 udko z kurczaka
1/2kg kiszonej kapusty
5-6 ziemniaków
2 litry wody
1 cebula
1 duża marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
natka pietruszki
sól
pieprz
majeranek (ok. łyżka)
3 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
kminek
1 łyżka masła klarowanego lub oleju
1 łyżka mąki
Kapuśniak zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa, wody, warzyw( marchewka i pietruszka w plasterki lub kostkę) i przypraw ugotować wywar. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę- ugotować i dodać do wywaru. Kapustę kiszoną posiekać, dodać kminek i gotować ok 15 min. Dodać do reszty. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki. Dodać do garnka z zupą i zagotować.
Komentarze