Kapuśniak zupa

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej, ziemniaków. Ugotowany na wędzonce- jest aromatyczny, rozgrzewający i sycący o kwaskowym smaku. Świetnie nadaje się na chłodniejsze dni.

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ kg żeberek wędzonych
    1 udko z kurczaka
    1/2kg kiszonej kapusty
    5-6 ziemniaków
    2 litry wody
    1 cebula
    1 duża marchewka
    1/2 pietruszki
    kawałek selera
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    majeranek (ok. łyżka)
    3 liście laurowe
    3-4 ziela angielskie
    kminek
    1 łyżka masła klarowanego lub oleju
    1 łyżka mąki

Kapuśniak zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa, wody, warzyw( marchewka i pietruszka w plasterki lub kostkę) i przypraw ugotować wywar. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę- ugotować i dodać do wywaru. Kapustę kiszoną posiekać, dodać kminek i gotować ok 15 min. Dodać do reszty. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki. Dodać do garnka z zupą i zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy