Kapusta biała w kruchym cieście

0 (0 ocen)

Podawać jako gorącą przystawkę.

Składniki:

  • Ciasto.
    30 dag mąki
    15 dag masła
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 18%
    Sól

    Farsz
    80dag kapusty
    1 łyżka smalcu
    5 prawdziwków suszonych
    1-2 cebule
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka kminku
    Sól, pieprz

Kapusta biała w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto i do lodówki na 1h.
    Oczyszczoną kapustę poszatkować i ugotować z tłuszczem i 2 łyżkami wody.
    Dodać ugotowane i posiekane grzyby oraz przesmażoną, posiekaną cebulę i trochę kminku. Całość dusić kilka minut, doprawić do smaku.
    Ciasto wyjęte z lodówki podzielić stosunku 1:2 . Rozwałkować na 2 krążki , jeden większy.
    Większym wyłożyć dno i boki małej tortownicy. Nałożyć nadzienie i nakryć drugim krążkiem. Ozdobić i posypać ziarenkami kminku.
    Piec w temp.200stop.około 30minut.

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy