Kapusta czerwona duszona z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tak podana kapusta, w wersji delikatnie na słodko, jest bardzo smaczna i aromatyczna - pasuje idealnie do niedzielnego obiadku! :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty (bez głąba)
    średnia cebula
    1 szklanka gorącej wody
    ½ łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka octu winnego
    2 duże jabłka
    1 łyżka oleju
    1 łyżka mąki
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    szczypta gałki muszkatałowej
    przyprawa do kawy i deserów w młynku, w której składzie jest cynamon, cukier kandyzowany, goździki, kardamon, wanilia

Kapusta czerwona duszona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w dużym garnku na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 2. Kapustę kroimy dość drobno, przekładamy na sito (partiami), przelewamy wrzątkiem i dodajemy do usmażonej cebulki.
  • 3. Jabłka kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, wszystko przyprawiamy cukrem, solą, gałką muszkatałową, dodajemy ocet, zalewamy gorącą wodą i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, około 60 minut (aż kapusta będzie miękka).
  • 4. Z oleju i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy odrobiną wywaru z kapusty, dodajemy do kapusty.
  • 5. Mieszamy. Do garnka wrzucamy skórkę pomarańczową, przyprawiamy i dusimy jeszcze 5 minut.

Porady

Na samym końcu kapustę można jeszcze dosolić według uznania.

Komentarze

Podobne przepisy