Tak podana kapusta, w wersji delikatnie na słodko, jest bardzo smaczna i aromatyczna - pasuje idealnie do niedzielnego obiadku! :)
1 godz. 20 min
Składniki:
1 kg czerwonej kapusty (bez głąba)
średnia cebula
1 szklanka gorącej wody
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka octu winnego
2 duże jabłka
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta gałki muszkatałowej
przyprawa do kawy i deserów w młynku, w której składzie jest cynamon, cukier kandyzowany, goździki, kardamon, wanilia
Kapusta czerwona duszona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w dużym garnku na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
2.Kapustę kroimy dość drobno, przekładamy na sito (partiami), przelewamy wrzątkiem i dodajemy do usmażonej cebulki.
3.Jabłka kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, wszystko przyprawiamy cukrem, solą, gałką muszkatałową, dodajemy ocet, zalewamy gorącą wodą i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, około 60 minut (aż kapusta będzie miękka).
4.Z oleju i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy odrobiną wywaru z kapusty, dodajemy do kapusty.
5.Mieszamy. Do garnka wrzucamy skórkę pomarańczową, przyprawiamy i dusimy jeszcze 5 minut.
Porady
Na samym końcu kapustę można jeszcze dosolić według uznania.
Komentarze