Kapusta kiszona własnej roboty bez pasteryzacji

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Lubię mieć pod ręką taki słoik z kapustą jak nagle coś mi się zechce na kwaśno, czy to kapuśniak czy do zasmażenia, wtedy mam na wyciągnięcie ręki :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 5 kg poszatkowanej kapusty świeżej, najlepiej takiej z końca lata kiedy jest miękka i delikatna
    sól wg uznania

Kapusta kiszona własnej roboty bez pasteryzacji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę przesypać solą, wygniatać rękoma kilkakrotnie, ułożyć w naczyniu glinianym, szklanym lub metalowym (nie w plastiku).
    Przygnieść aż puści sok, obciążyć czymś cięższym (kamień).
    Codziennie przez 7 dni przebijać trzonkiem od łyżki drewnianej, aby odgazowywała.
    Po tym czasie nałożyć ściśle do słoików, ubić, zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Porady

Można dodać do kapusty tartą marchew, ale nie jest to konieczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy