Kapusta słodko - kwaśna

0 (0 ocen)

Biała kapusta duszona z zieleniną, doprawiona koncentratem pomidorowym.

Składniki:

  • 1 kg poszatkowanej białej kapusty
    3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka szczypiorku
    1/2 pęczka koperku
    1/2 pęczka natki piertuszki
    6 gałązek mięty
    4 łyżki oleju
    około 1 szklanka wody
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 liść laurowy
    3 zierenka ziela angielskiego
    2 łyżeczki cukru
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku

Kapusta słodko - kwaśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta słodko - kwaśna 1. Czosnek, szczypiorek, koperek, natkę pietruszki i miętę posiekać - składniki przełożyć do garnka. Dodać kapustę, olej, liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny i cukier. Całość zalać 1/2 szklanki wody. Dusić 40 - 50 min, od czasu do czasu mieszając i podlewając pozostałą ilością wody. Do miękkiej kapusty dodać koncentrat pomidorowy - wymieszać. Całość dusić jeszcze chwilę. Kapustę oprawić do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy