Kapusta z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na świątecznym stole jest u nas kapusta kiszona z pieczarkami. Przygotowuję ją rano i podaję na wieczerzę wigilijną jako dodatek do ryb.

Składniki:


  • 400 g kapusty kiszonej
    1 listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    300 g świeżych pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżka masła
    sól, pieprz do smaku

Kapusta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać dwa razy. Kapustę zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie, ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i lekko zrumienić cebulę. Dodać pieczarki i podsmażać do momentu aż odparujemy cały płyn. Na końcu dodać masło podgrzewać jeszcze chwilkę aż pieczarki wchłoną masło i zdjąć z ognia. Ciepłe doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do ugotowanej kapusty, wymieszać i doprawić do smaku. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2015

Komentarze

Podobne przepisy