Karbowane Plasterki Kanapkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zostało mi trochę większych ogórków,które nie nadawały się do kiszenia,więc zrobiłam takie właśnie karbowane plasterki.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 słoiki 0,5 l
    ogórki
    Zalewa:
    2 szkl.wody
    1 szkl.octu
    1 szkl.cukru
    1 płaska łyżka soli
    10 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka kurkumy
    1 łyżka ziaren gorczycy
    1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

Karbowane plasterki kanapkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki te zrobiłam zupełnie niespodziewanie,zostało mi większych ogórków,które nie nadawały się do kiszenia więc, już umyte,odcięłam końcówki i pokroiłam niezbyt cienko nożykiem do frytek,wrzuciłam do wymytych słoików zupełnie luźno bez upychania,z podanych składników przygotować zalewę,jeszcze gorącą zalać ogórki,można do słoika wrzucić po jednym goździku,ja akurat nie przepadam za goździkami,wycieramy ranty słoików ściereczką i zakręcamy,pasteryzujemy ok.10 min.od zagotowania wody.
    Wyjmujemy z garnka i stawiamy do góry dnem,pozostawiamy do wystygnięcia.
    Ogórki te można również pokroić w cienkie podłużne plasterki.

Porady

Ogórki można pokroić normalnie w podłużne paseczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy