Karczek musztardowy z marynaty

0 (0 ocen)

pyszny karczek do pieczywa zamiast wędlin ze sklepu

Składniki:


  • 1 karkówka ( 1,8 kg )
    Zalewa :
    3 l wody
    1 główka czosnku
    1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu kolorowego
    3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    1/3 szk soli
    150 g musztardy chrzanowej
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    kilka suszonych papryczek peperoncini

Karczek musztardowy z marynaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, główkę czosnku przekroić na pół i wrzucić do wody. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać zalewę a potem zagotować ją i wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć mięso, nastawić garnek na ogień i doprowadzić wodę do wrzenia. Na małym ogniu gotować wszystko 10 minut i zostawić pod przykryciem do wystudzenia.
  • 2. Gdy zawartość garnka będzie zimna czynność powtórzyć i gotować kolejne 10 minut. Znowu zostawić wszystko do wystudzenia, a gdy będzie zimne znów zagotować i gotować tym razem 5 minut.
  • 3. Karkówkę zostawić w zalewie do całkowitego wystudzenia a potem wyjąć ją i schłodzić w lodówce. Kroić w plastry i podawać do pieczywa zamiast sklepowych wędlin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy