Karczek w porze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek przekroić na pół, ale nie do końca,następnie płat rozbić. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, złożyć na pół i do lodówki na około godzinkę.
2.Największe liście pory odłożyć.
3.Przygotowujemy farsz:
Gotujemy kapustę, smażymy pieczarki z porą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak kapusta będzie miękka odcedzamy ją, następnie dodajemy do pieczarek i pory, smażymy razem z 5 minut.
4.Rozkładamy wcześniej przygotowały płat z karczku i nakładamy na niego wcześniej przygotowany farsz. Zwijamy w roladę, spinamy wykałaczkami lub wiążemy nitką.
5.Tak przygotowaną roladę zawijamy w pozostawione liście pory, je również spinamy wykałaczkami, wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy odrobiną wody do której można dodać rosołek np wołowy.
Komentarze