Karczek w porze

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis powstał na konkurs kreatywne gotowanie.

  • 60 min

Składniki:

  • Duża pora
    80 dkg karczku
    30dkg kiszonej kapusty(najlepiej z ziołami)
    30dkg pieczarek
    sól,pieprz.oregano,olej,kostka rosołku wołowego.

Karczek w porze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Karczek przekroić na pół, ale nie do końca,następnie płat rozbić. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, złożyć na pół i do lodówki na około godzinkę.
  • 2. Największe liście pory odłożyć.
  • 3. Przygotowujemy farsz:
    Gotujemy kapustę, smażymy pieczarki z porą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak kapusta będzie miękka odcedzamy ją, następnie dodajemy do pieczarek i pory, smażymy razem z 5 minut.
  • 4. Rozkładamy wcześniej przygotowały płat z karczku i nakładamy na niego wcześniej przygotowany farsz. Zwijamy w roladę, spinamy wykałaczkami lub wiążemy nitką.
  • 5. Tak przygotowaną roladę zawijamy w pozostawione liście pory, je również spinamy wykałaczkami, wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy odrobiną wody do której można dodać rosołek np wołowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy