Karczek w sosie

0 (0 ocen)

Pyszny, delikatny karczek w sosie jest wspaniałym daniem na niedzielny obiad

Składniki:

  • - 1 kg karczku
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 1/4 selera
    - 1/2 pora
    - cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - natka pietruszki
    - sól
    - pieprz
    - majeranek
    - papryka słodka
    - olej

Karczek w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną cebulę. Przykrywamy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy