Karczek około 60 dkg.
• Papryka czerwona 2 szt.
• Por około 20cm.
• Mąka do obtoczenia mięsa
• Curry 1 łyżka
• Przyprawy jak sól,pieprz i 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
• Tłuszcz do obsmażenia mięsa
• śmietana 18 % 1 łyżka
Karczek w sosie curry z porem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty karczek podzielić na plastry około 1cm.Obtoczyć w mące i dać na rozgrzany tłuszcz.Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Po tym czasie podlać wodą tyle by mięso było przykryte.
Wrzucić pokrojony por i paprykę.Przykryć i dusić do miękkości mięsa tj.około 40 min.
Gdy mięso jest miękkie,dodać curry i resztę przypraw.Śmietanę zahartować sosem i wlac do mięsa.Wszystko zagotować i można zajadać.Do smaku doprawiamy wg.własnego gustu
Komentarze