Karczek z serem, szynką i pieczarkami

0 (0 ocen)

Nadziewany karczek jest świetnym pomysłem na niedzielny obiad.

Składniki:

  • ok 1kg karczku
    3 większe cebule
    3 większe pieczarki
    8-10 plasterków sera żółtego
    30 dag szynki konserwowej
    tłuszcz do smażenia
    sól, pieprz, wegeta

Karczek z serem, szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczek 1. Mięso oczyścić, pokroić w plastry grubości 1cm, rozbić za pomocą tłuczka przy użyciu foli.
  • Cebula, szynka, pieczarki 2. Szynkę i cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w drobniejsze kawałki, usmażyć razem na rozgrzanym tłuszczu, przyprawić do smaku wegetą i pieprzem..
  • Mięso z farszem 3. Każdy płat mięsa posypać solą i pieprzem. Na jednej ze stron nałożyć po ok 2 łyżki farszu i na wierzch nałożyć plasterek sera żółtego.
  • Zwijanie mięsa 4. Zwinąć drugą stroną mięsa i spiąć wykałaczkami.
  • smażenie karczku 5. Mięso posypać z każdej ze stron solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podlewać wodą co jakiś czas.

Porady

W zależności od uznania można karczek zastąpić piersią z kurczaka lub indyka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy