Karczek zapiekany

0 (0 ocen)

soczysty i miekki

Składniki:

  • ok pół kg karkówki
    keczup
    sól, pieprz, papryka w proszku
    1 cebula
    3-4 ogórki konserwowe

Karczek zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster solimy, pieprzymy i lekko oprószamy słodką papryką. Plastry smarujemy keczupem (może być pikantny). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki kroimy w plasterki. Mieszamy razem z mięsem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i chłodzimy w lodówce kilka godzin ok 2-3 godzin. Następnie wkładamy naczynie z mięsem do piekarnika 200 stopni i pieczemy godzinę. Po tym czasie możemy podlać kilkoma łyżeczkami wody, naczynie otwieramy i dajemy funkcję termoobieg i opiekamy do 10 min. Podajemy razem z cebulką i ogórkami.
    (trzy porcje)

    Ziemniaczek:
    Ziemniaka myjemy, osuszamy i nacinamy w cieniutkie paseczki nie do końca nacinając. Dodajemy sól i troszkę papryki suszonej. Staramy się posypać w nacięciach. Polewamy łyżeczką oliwy. Na ziemniaczku układamy gałązkę rozmarynu. Pieczemy razem z karkówką na osobnej blaszcze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy